16 Temmuz 2012 Pazartesi

Sıcak armuda yaradı

Sıcak armuda yaradı
Türkiye’nin en önemli armut üretim merkezlerinden olan Gürsu’da hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle ürünlerdeki kara leke ve ateş yanığı azaldı.
Sıcak armuda yaradı
Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava insanları bunaltırken, meyve üretimine ilaç gibi geldi. Sıcak hava, Türkiye’nin en önemli ovalarından olan Gürsu Ovası’nda yetiştirilen deveci ve Santa Maria armutlarına yaradı. Türkiye’deki armut üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Gürsu Ovası’nda armuttaki olumlu gelişmeler çiftçiyi sevindirdi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, yerli armudun yüzde 30’unun ilçelerinde yetiştirildiğini ve Gürsu Ovası’nın tarımsal kalkınmada büyük önem taşıdığını ifade etti.

ARMUDA FAYDALI İŞÇİYE ZARARLI...

Sıcak havanın armut ve şeftaliye fayda sağladığını dile getiren Dönmez, aşırı sıcakların tarım işçilerine zarar verdiğini söyledi. Sıcak havanın özellikle armutta kara leke hastalıklarının oluşmasını engellediğini kaydeden Dönmez, "Şu an hiçbir sıkıntımız yok. Geçtiğimiz günlerde yağışlar sebebiyle kiraz, çilek ve bazı ürünlerde kısmi zararlar oldu. Ama şu an hava kendini güneşe bıraktı. Meyvenin sıcağa ihiyacı var. Tarlada çalışanlar için sıcak hava iyi gelmiyor. İnsanı bunaltıyor. Ancak özellikle armutta sıcak hava kara leke ve ateş yanığı hastalıklarının azalmasını da sağlıyor. Çünkü bu hastalıklar güneşli havada yayılamıyor" dedi.
 
Santa Maria armudunun 20 Temmuz’da, deveci armudunun da eylül sonunda hasadının yapılacağını vurgulayan Dönmez, Gürsu bölgesinde yılda 80-85 bin ton armut üretimi olduğuna dikkat çekti. Şeftalide 20 bin ton üretim yaptıklarını söyleyen Dönmez, "Bu sene deveci armudunda biraz rekolte düşüklüğü bekliyoruz. Ama Santa Maria’da bu söz konusu değil. Şeftalide artış var" ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder